Interesse for å yste ost i Gjøvikregionen!

0DSC_0950

Torsdag 18. mars var det ystedag og ostekveld på Lena-Valle videregående skole. Pascale Baudonnel hadde mange interesserte tilhørere i løpet av dagen. Først, på dagtid, fikk 10 deltakere ta del i ysting av 150 liter melk fra Presteseter. Blant deltakerne var det flere gårdbrukere som er nysgjerrig på om ysting kan være en måte å øke verdiskapingen for garden. En mulighet er å leie ysteriet på Valle for å prøve ut sine ideer. Deltakerne kom fra Gjøvik, Østre og Vestre Toten.

DSC_0967

En viktig del av dagen handlet om at Pascale Baudon skulle prøve ut ystestasjonen som er utviklet av Ragnar Grimstad for skolen. Den besto prøven!
Deltakerne fikk delta på ysting av hvit fastost først og deretter brunost. Pascale fortalte om melk, melkekvalitet, bruk av bakterier, løype, fnokketid, dvs. at melke koaguleres til ostemasse, m.m. Alt ble gjennomført i praksis med Pascale forklarende om alle detaljer, med kunnskap og erfaringer gjennom mange år. Noe melk var surnet i forkant og av ostemassen ble det laget ferskost, smaktilsatt med bergmynte fra Toten og noe hvitløk.

DSC_0985

På kvelden fortalte Pascale Baudonnel om erfaringene fra dagen, og mulighetene for andre til å etablere et ysteri. Blant temaene hun gikk gjennom var de to alternative måtene å yste på, med bruk av pasteurisert eller upasteurisert melk.
Ragnar Grimstad fortalte om prosessen sammen med skolen å få utviklet ystestasjonen, og hvilke modeller han kan produsere for dem som vil etablere et ysteri.

sigurd

Hovedtema for kvelden var ost og næringsutvikling. Sigurd Avdem fra Lesja fortalte de 30 frammøtte om et eventyr som han og kona Åse Haugstad har fått til gjennom en del år. Det hele begynte for ca. 20 år siden, men selve ysteriet ble etablert for 10 år siden, og nå har gått fra å ha en arbeidsplass til arbeidsplass for sju personer. Blant dere oster er ble Fjelldronning, pultost og Hulderost. Huldreosten er sågar en ost som verdens beste restaurant i København kjøper fra Avdem gardsysteri.

Flere som deltok på ystedagen og ostekvelden synes å være interessert å leie ysteriet på Lena-Valle vgs, men noen også vurdere å starte opp med ysting på egen gard.

IMG_3482

Til slutt fikk alle kveldgjestene besøke ysteriet og fikk følge siste del av brunostkokingen som ble avsluttet ved midnatt.

En dag og en kveld med mye kunnskap, mening og håp om osteproduksjon på Toten og i Gjøvikregionen.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.