LEAN er tatt i bruk landbruket

P1100532

Torsdag 20. mars arrangerte GULL (Gjøvikregionens Utviklingsforum for Levende Landbruk) møte om LEAN på Trevatn i Søndre Land. Harald Westgaard fra SINTEF Raufoss og Sverre Lang-Ree fra Geno innledet. Etter innledningene ble forsamlingen kjent med Mai og Geir Aannerud som driver en foredlingsbesetning med gris.

LEAN betyr slank og handler om at skape mer verdier for kunden med mindre innsats, kapital, plass og tid. Metoden kommer fra Toyotafabrikkene i Japan og er tatt i bruk i mange land og i mange bransjer.

P1100502

Westgaard fortalte at Lean bygger på å synliggjøre, standardisere og strømlinjeforme verdiskapende aktiviteter: Viktig er det også å arbeide med løpende forbedringer. For å kunne kalle det for Lean må medarbeiderinvolvering være et sentralt element i følge Westgaard.

Sverre Lang-Ree arbeider med Lean i Geno, men er også gardbruker.  Han produserer svinekjøtt, bl.a. forer han fram grisene med for som inneholder bergmynte (oregano). Skinkene fra disse grisene blir Santa Christina skinker. Han kom med mange praktiske eksempler på Lean tatt i bruk i landbruket.

Noe av det som er viktig med Lean er orden og renhold som omfatter det å holde sortere, systematisere, stelle, standardisere og selvdisiplin. Det at ulike redskaper har faste plasser hvor de skal henge er blant grunnprinsippene.

Seinere på kvelden orienterte Mai og Geir Aannerud om svineproduksjon på egen gard. Begge hadde bakgrunn fra fabrikkmiljøet på Raufoss hvor de har lært om Lean. Dette har inspirert dem til å ta bruk mange elementer av Lean i grisehuset.

P1100556

Gjennom systematisk arbeid med å forbedre rutiner og resultatmålinger har ekteparet opparbeidet seg mye kompetanse. Bl.a. presenterer de også sine erfaringer på Genos griseskole.

P1100515

Allerede ved inngangen ble vi oppmerksomme på at her var det høy standard på hva en kan gjøre eller ikke. Ekteparet er begge opptatt av å utvikle gode standarder i svineholdet og er begge entusiaster og gode ambassadører for et spennende yrke.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.